Je slecht voelen om beter te worden

//Je slecht voelen om beter te worden
Je slecht voelen om beter te worden2015-11-18T16:32:59+00:00

Project Description

Het was een zware week voor me. Ik voelde me namelijk grieperig. Eigenlijk was het een opeenstapeling van vier weken lang doorlopen. Ik negeerde alle signalen die mijn lijf gaven. En ik heb geen tijd om ziek te zijn.

Mijn lijf weet altijd eerder dan mijn geest dat ik over mijn eigen grenzen ga. Dat ik doorloop terwijl ik even op adem moet komen en dat ik teveel van mezelf verwacht. Alle rode stoplichten zoals zware rugpijn tot een paar dagen mijn stem kwijt, heb ik genegeerd.

En dan krijg je een flinke griep. Je zou denken: nou een paar dagen het bed in. Wat is nou het probleem?

Juist bij het niets doen, stil zijn, overgeven aan wat er is, zit een klein addertje onder het gras voor me. Ik ga me namelijk eerst altijd heel slecht daarbij voelen. Ik heb ontzettend veel moeite om niets te doen en de stilte te ervaren. Hoe meer moeite ik daar mee heb, des te belangrijker het eigenlijk voor mij is.  Het is voor mij (als analist) een teken dat ik weer teveel in mijn hoofd ga ‘zitten’. Want juist in dat hoofd zitten de angsten, de onzekerheden, de belemmeringen, het moeten, de dingen die mij ziek maken. Hoe meer ik ga denken, hoe meer onzekerheid ik toelaat, hoe meer aandacht ik dit geef hoe groter het wordt. Het wordt bijna mijn waarheid. Hoe meer ik dat geloof, hoe slechter ik me voel. De energie stroomt uit mijn lijf en de pijntjes geven aan dat dit niet gezond voor me is.

Tijd voor mijn trukendoos: de eerste die ik altijd inzet is humor. Dat ontspant en geeft weer ruimte. Kan ik lachen om mezelf in deze staat? Nee. Eigenlijk baal ik ervan dat ik het weer zover heb laten komen. Bovendien werkt een blik op de spiegel ook niet echt op mijn lachspieren.
Ok die humor bewaren we voor later, die werkt nu niet.

Dan ben ik heel goed in relativeren. Waar maak je je druk om? Vraag ik mij dan af. Moet het allemaal nu? Vergaat de wereld als je deze dingen niet doet? Nou ja… voor mijn gevoel wel. Want als ik verslap in mijn administratie voor mijn bedrijf krijg ik een probleem. Als ik nu niet dingen voor mijn huis regel, dan kan ik  mijn toekomstdroom niet waarmaken. Als ik nu niet goed voor mezelf zorg, dan kan ik dit succes niet hanteren. Het ‘moeten’ zit er nog volop in en word ik in deze situatie niet rustiger van relativeren.

Waar ben ik nog meer goed in om dit ‘probleem’ op te lossen?  Aha…probleemoplossend. Dat ben ik zeker! Het probleem is dat ik te veel in mijn hoofd zit. De vraag is hoe ik daaruit kom.
Misschien moet ik gaan mediteren of gaan klussen. Of even gaan wandelen. In ieder geval  iets gaan doen….

Maar daar zit precies het pijnpunt van mijn persoonlijke strategie. Ik ben namelijk een doener om maar niet te hoeven voelen. En het tegenovergestelde is nu zo hard nodig. Dat wil zeggen niets doen. Er zit niets anders op dan op de bank te blijven hangen, en te accepteren dat ik me even superslecht voel. Ik voel wel vertrouwen dat ik snel beter zal worden.

Soms moet je je even slecht voelen om daarna beter te worden.

Heb jij ook weleens moeite met stilte en niets doen. Ben je het liefst ‘lekker’ druk? Of loop jij ook altijd hard? Vraag jezelf eens af wat er gebeurt als je rust inbouwt. Als je even stilte ervaart. Voor wie loop je zo hard? Levert jou dat iets op? Van wie moet dit? Wat hoef jij niet te doen als je druk bent? Wat vertelt jou wlichaam jou?

Wil je sparren? Neem gerust contact op met deze ervaringsdeskundige.

 

 

Project Details

Categories: